3D tisk predstavlja prihodnost modeliranja

Tiskanje je pomemben postopek, ki nam omogoča številna koristna opravila. Ena od novejših oblik tiskanja pa je 3 D tiskanje, za katerega ste morda slišali le na hitro. 3D tisk je tisk sedanjosti in prihodnosti, ki številnim podjetjem prinaša izjemne uspehe pri njihovem delu.

3D tisk za svoj nastanek zahteva tudi posebne tiskalnike, ki se že na prvi pogled razlikujejo od klasičnih. V nadaljevanju vam bomo razložili, kaj sploh je 3 tiskanje in s čim vam lahko postreže.

3D tisk

Kaj je 3 D tiskanje?

3D tiskanje je sodobna posebna oblika tiskanja, ki zahteva posebne naprave oziroma tiskalnike. Pri tiskanju z dodajanjem materiala iz digitalnega modela izdelujemo fizični objekt. Pri tem je dobro poudariti, da se pri postopku uporabi ravno toliko materiala, kot ga zahteva 3D model in nič več. Pri 3D tiskanju dobimo fizični model iz kosa, ki ga predhodno ne potrebujemo razdeljevati na več delov. Natisnjen 3 D objekt je lahko premikajoč, gibljiv in celo votel.

Za 3D tisk uporabljamo številne materiale

Za 3D tisk je možna uporaba več različnih materialov. Pri taki vrsti tehnologije najpogosteje uporabljamo polimere oziroma plastiko in kovino. Izbira materiala je pogojena s tehnologijo. Ta se deli na več vrst, in sicer na nalaganje s spajanjem, na selektivno lasersko sintranje in na stereolitografijo.

3D tisk ni novost

Čeprav se mnogim od vas zdi, da je 3D tisk nekaj povsem novega, vam moramo zaupati, da temu ni tako. Prvi zametki takega tiska so se pojavili že nekaj desetletij nazaj, je pa res, da je vzpon doživel po šele po letu 2009.

0 odzivov na “3D tisk predstavlja prihodnost modeliranja”