Astigmatizem in težave z očmi

Vsi problemi oči in nenadzorovano trzanje ter utripanje točk v vidnem polju je z eno besedo imenovan problem astigmatizem. Gre za težave v leči očesa, ki ni ukrivljena pravilno zato se svetloba ne lomi pod pravim kotom. Ker so očo zelo zapletene je naš vid lahko zaradi tega tudi zamegljen. Astigmatizem pri nekaterih povzroča tudi podvojen vid. Je dioptrijska napaka zaradi katere, ko svetloba potuje v oko je ta ne fokusira pravilno.

Poznamo različne teste kjer lahko preverimi ali imamo astigmatizem. Različne slike kjer opazujete debelino črt in številk kjer se morate močno osredotočiti na samo zadevo. testerati je potrebno vsako oko posebej. Poznamo dve vrsti problema astigmatizem. Nepravilno zvrst in pravilno. Nepravilnega povzroča sipanje v leči. Tega je nemogoče popraviti s standardnimi očali. Potrebno je kupiti specialne leče. Pravilni astigmatizem pa se pojavi ob nepravilnosti roženice torej, ko je le  ta prozorna. To težavo se lahko odpravi s toričnimi lečami, ki imajo posebno ploskev, ki odpravi tovrstne napake.

astigmatizem

Ker je Astigmatizem po večini glavni vzrok za stalno ponavljajoče glavobole in migrene se ga je potrebno lotiti čim prej ter to težavo odpraviti. Poleg glavobola povzroča tudi to, da so naše oči utrujene in rdeče kar ponavadi pomeni bolečino. Tovrsten problem se pojavlja kar pri 75 procentih ljudi. Ker jih ima večina samo lažjo obliko okulisti težje dopišejo pojav nekih težav zaradi problema astigmatizem. Poleg zgoraj omenjenega problema imajo ljudje v večini še druge podobne težave z vidom. Daljnovidnost in kratkovidnost sta najpogostejši težavi. Obe pa se da odpraviti z lasersko operacijo oči oz. korekcijo vida.

0 odzivov na “Astigmatizem in težave z očmi”