Beljakovine: brez njih ne gre, samo z njimi pa tudi ne

BeljakovineBeljakovine so v prehrani nepogrešljive, v prehrani športnika naravnost nujne. Niso pa, kakor je občasno moč razumeti kakega zanesenjaka, edine vredne upoštevanja. Razprave, ali je dodaten vnos beljakovin sploh potreben, so lahko med zainteresiranimi zelo burne, in dejstvo je, da nezadosten vnos beljakovin, ta osnovni vir aminokislin, onemogoča optimalno obnovo telesa. Četudi se negativne posledice ne pojavijo iz danes na jutri, se v daljšem časovnem obdobju vendarle zgostijo do te mere, da ni le trening manj učinkovit, ampak lahko pride celo do propadanja mišičnih struktur.

K nič manjšim težavam pa ne prispeva niti premalo premišljeno povišanje beljakovinskega vnosa, sploh ker gre zelo rado zgodi, da gre na račun zmanjšanja vnosa drugih hranil, kot so sladkorji in maščobe. Seveda pa ne gre prezreti, da so potrebe po beljakovinah lahko zelo različne. Pri zares obsežnem in intenzivnem ukvarjanju s fizično aktivnostjo se neredko zgodi, da z običajno naravno prehrano športnik v organizem ne uspe vnesti dovolj beljakovin, tedaj je tudi na mestu odločitev za bolj specifične prehranske dodatke. S tem se ne poveča le vnos posameznih hranil, ampak se izboljšanje pokaže tudi na ravni regeneracije in splošnega počutja. Športniki, do katerih je beljakovinska podhranjenost lahko posebno neizprosna, so zlasti tekači na dolge proge, triatlonci, kolesarji, plavalci in telovadci.

Ni pa pretiran vnos beljakovin smiseln pri tistih, ki so se odločili, da bodo namesto dvigala »od danes naprej pa zares« ubrali pot po stopnicah. Zanje bi bilo precej bolje, ko bi se namesto za posebne beljakovinske pripravke, ki vendarle ne delajo čudežev, odločili za zdrave in obenem okusne obroke, ki bi jih pripravili sami iz naravnih sestavin. Kakovosten odmerek beljakovin lahko predstavlja že skuta, obogatena z medom, recimo. Velja pa tudi pri pripravi beljakovin, najsi gre za beljakovine rastlinskega ali živalskega izvora, tisto dobro znano splošno načelo, da so najkakovostnejše tiste, ki so čim manj predelane.

0 odzivov na “Beljakovine: brez njih ne gre, samo z njimi pa tudi ne”