Najem nepremičnine pri nas in v tujini

NepremičnineSlovenci smo znani po tem, da radi kupujemo nepremičnine, medtem ko je v tujini prisoten trend najemanja, tudi za obdobje 10-ih let in več. Sploh v Ameriki je davek na nepremičnine tako zelo visok, da si lahko lastne nepremičnine privoščijo samo pravi bogataši. Bomo v Sloveniji kdaj sprejeli tak trend najemanja kot je v tujini ali bomo še naprej iskali »ugodne« variante za nakup (poceni) nepremičnin? Vse bolj kaže, da bo prevladalo slednje.

Najemnik nepremične ima v tujini veliko boljše pogoje kot pri nas

In obratno: tudi tisti, ki nepremičnine dajejo v najem, imajo boljše pogoje in so bolje zaščiteni. V Sloveniji se včasih zdi, da je to še precej v povojih in malo »na blef«, zato tudi verjetno ni osebe, ki bi sklenila najeti stanovanje ali hišo za polnih deset let.

Ampak, če dobro pomislite: najem nepremičnine za tako dolgo obdobje dejansko pomeni, da bo »stanovanje postalo dom«, saj je to obdobje, v katerem se lahko precej dobro ugnezdite, poleg tega pa si lahko tako najete nepremičnine v tujini spremenite po svojem okusu, saj to velja za popolnoma običajen postopek. Pri nas pa…no, saj vemo kako je, že če si želite zabiti novo sliko v steno.

Po drugi strani pa je tudi »politika« za najemodajalce nepremičnin popolnoma drugačna kot pri nas. Včasih se zdi, da se zaradi zakonskih preprek ne morete rešiti še tako slabega najemnika, v tujini je to seveda popolnoma drugače, zato si ljudje dejansko upajo oddati nepremičnine v najem za tako dolgo obdobje, saj vedo, da sta obe strani zaščiteni v primeru, da bi šlo karkoli narobe.

Da bi v Sloveniji lahko prišli do takega načina najema nepremičnine, so dejansko samo pobožne sanje marsikoga, ki si ne more privoščiti lastne nepremičnine, zato bomo primorani še naprej kupovati, vsaj dokler se situacija ne bo spremenila.

0 odzivov na “Najem nepremičnine pri nas in v tujini”