Kateri otroški avtosedeži so kvalitetni

Vsi otroški sedeži, ki se prodajajo v Evropski uniji morajo vsebovati nalepko, ki dokazuje, da avtosedež zadovoljuje kriterije standarda in za katero težo ter starost je avtosedež izdelan.

Nalepka ECE R44/04 je neke vrste zagotovilo, da je proizvajalec zadovoljil vse zahtevam standarda. Prav tako morajo vsi otroški avtosedeži imeti navedene serijske številke. V kolikor se izvaja kontrola otroških avtosedežev, moramo pooblaščeni osebi dovoliti, da preveri, če otroški avtosedeži ustrezajo standardom in kakšna je njihova starost. V današnjem času, ko se mnogi spopadajo s pomanjkanjem finančnih sredstev se namreč pogosto zgodi, da ljudje kupijo rabljene otroške avtosedeže, ki pa niso več varni oziroma ne nudijo otroku dovolj zaščite. Pri rabljenem otroškem avtosedežu je vprašljiva tudi njegova zgodovina. Prodajalec nam sicer lahko zagotovi, da otroški avtosedež ni bil udeležen v nobeni prometni nesreči in da je varen, vendar tega žal ne moremo preveriti. S časom avtosedeži izgubljajo na varnosti.

otroški avtosedeži

Materiali niso več dovolj prožni, prav tako je vprašljivo, kako neki bi se otroški avtosedež odrezal v kolikor bi bil udeležen v prometni nesreči ali bi v celoti izpolnil svojo nalogo. Otroci so naš največji zaklad, kar pomeni, da nikakor nima smisla, da bi zanje uporabljali nepreverjene in slabe otroške avtosedeže. Pri otroških sedežih pa ni problematično le to, koliko so stari in če ustrezajo predpisanim standardom, vendar tudi samo pritrjevanje in pripenjanje slednjih v avtomobil. Policija je namreč ugotovila, da mnogi starši nimajo primerno pritrjenih sedežev, zaradi česar slednji ne morejo v celoti opravljati svoje naloge. Mnogi starši se vozijo celo z odpeti otroškimi avtosedeži, kar pa lahko v primeru prometne nesreče pusti resne posledice, saj lahko sedež poleti po avtomobilu in koga poškoduje. Dejstvo je torej, da je potrebno otroške avtosedeže pripeti tudi če v njih ni otroka in poskrbeti, da bodo slednji varno na svojem mestu.

Otroški avtosedeži so različnih oblik in modelov. A ne glede na obliko, je še kako pomembno, da zadovoljujejo predpisane standarde.

0 odzivov na “Kateri otroški avtosedeži so kvalitetni”