Kako s proteini do večje mišične mase?

V zadnjem času postaja vse bolj prepoznaven pomen vnašanja primerne količine proteinov v naše telo. Ker so izjemno pomembni gradniki našega telesa, je pomembno, da se zavedamo njihovega pomena ter zagotovimo njihov vsakodnevni vnos.

Glavni ter najkvalitetnejši vir beljakovin predstavlja sirotka, ki nastane kot stranski produkt pri proizvodnji mleka v sirih, uporablja pa se tudi kot osnovna surovina za izdelavo sirotkinih proteinov v prahu. Tovrstni proteini vsebujejo visok delež razvejanih aminokislin ter se hitro absorbira v krvni sistem. Predstavljajo najbolj kakovostne proteine, ki jih lahko pridobimo s hrano, med različnimi proteinskimi viri pa se ponašajo z najvišjo biološko vrednostjo.

Sirotkini proteini so odličen regeneracijski napitek, ki ga mnogi posamezniki pijejo po treningu. Človeškemu telesu vrnejo izgubljene vrednosti ter poskrbijo za hitro ter neškodljivo obnavljanje mišičnega ter ostalega tkiva. Uporabljajo jih tako rekreativni kot vrhunski športniki, pijejo pa jih tudi bolniki po zahtevnih operacijah ali pri drugih obolenjih, saj so takrat proteini različnih vrst še posebej pomembni, telo pa jih takrat najbolj potrebuje.

proteini

Zakaj športniki po treningu poleg primerne prehrane pijejo tudi proteinske napitke? Zakaj ne zadostuje že visoko beljakovinska prehrana? Seveda je proteine potrebno uživati predvsem s pomočjo uravnotežene naravne prehrane. Žal včasih ni časa za kuhanje proteinskih obrokov, ali pa s tovrstno prehrano še vedno ne dosežemo potrebnega vnosa hranil. Tako lahko z beljakovinskimi napitki popolnoma nadomeščamo, ali pa le dopolnjujemo ostalo prehrano. Ker športniki potrebujejo večjo količino beljakovin, bi morali pojesti veliko hrane, bogate  z beljakovinami, kar pa seveda ni ekonomično ali zdravo.

Zakaj uživati proteine med hujšanjem? Dandanes je različnih diet ter prehranjevalnih pristopov toliko, da se je med njimi težko odločati. Prav tako je mnogo tudi takšnih, ki so izjemno nezdravi. Najslabša odločitev, ki jo lahko na začetku naše poti izgubljanja teže sprejmemo, je stradanje. Pomanjkanje hranil (skupaj z njimi tudi proteinov), se sicer ne pokaže kar čez noč, vendar so na dolgi rok škodljivi. Proteini so ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja ter stalne, zdrave telesne teže.

0 odzivov na “Kako s proteini do večje mišične mase?”