Kaj je sladkorna bolezen in kako jo obvladovati

Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je skupina presnovnih motenj glukoze, za katero je značilna kronično povišana vrednost glukoze v krvi. Kako jo obvladovati, preberite tukaj na spletni strani. Glukoza, ki ji rečemo tudi krvni sladkor, je pomemben vir energije za celice mišic in drugih tkiv. Hkrati je najpomembnejši vir energije za delovanje možganov.

sladkorna bolezen

Da bi razumeli sladkorno bolezen, moramo najprej vedeti, kako deluje zdrav organizem: Glukoza, ki jo zaužijemo, se v črevesju absorbira in preide v krvni obtok. To povzroči povišanje koncentracije glukoze v krvi, kar je signal za sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Inzulin omogoči privzem glukoze iz krvi celice, ki jo uporabijo kot vir energije za svoje delovanje.

Sladkorna bolezen nastane, če pride do pomanjkanja učinkov inzulina, če trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina, da bi opravil svojo nalogo, in, če se celice inzulina ne odzivajo .

Sladkorno bolezen delimo na tri tipe: tip 1 nastane zaradi uničenja beta celic v trebušni slinavki, tip 2 nastane zaradi zmanjšanje odzivnosti tkiv na inzulin in gestacijska sladkorna bolezen, ki nastane v nosečnosti zaradi vplivov hormonov posteljice in večinoma izgine po porodu.

Sladkorna bolezen ima več simptomov, ki so odvisni od koncentracije krvnega sladkorja. Višji kot bodo, bolj bodo simptomi značilni za diabetes. Odvisni so tudi od tipa sladkorne bolezni, ki jo imamo.

Sladkorna bolezen je bolezen, ki jo je potrebno ugotoviti in primerno zdraviti, sicer lahko pride do mnogih akutnih pa tudi kroničnih zapletov, med katerimi so nekateri tudi življenje ogrožajoči.

Kronični zapleti sladkorne bolezni nastanejo zaradi dolgotrajnega povišanega krvnega sladkorja, ki pa ni toliko nad mejnimi vrednostmi, da bi povzročil akutne zaplete. Zdravljenje sladkorne bolezni in vzdrževanje normoglikemije je izrednega pomena za preprečevanje zapletov, med katerimi so nekateri življenjsko ogrožajoči, drugi pa lahko bolniku pomembno zmanjšajo kvaliteto življenja.

Sladkorna bolezen se lahko učinkovito zdravi z različnimi zdravili. Za zdravljenje se uporabljajo inzulin in oralni antidiabetiki.

0 odzivov na “Kaj je sladkorna bolezen in kako jo obvladovati”