Zimske gume za varnejšo vožnjo

Pozimi je vožnja z nepravilno opremljenim avtomobilom zelo nevarna. V zimskem času so ceste ne previdljive, vse od poledice do snega lahko naredi cesto neprevozno. Ceste na podeželju in manjših mestih so najbolj nevarne med zimo, saj so na teh lokacijah plužne službe lahko zelo počasne in soljenje vseh prevoznih cest lahko traja dlje časa.

Za soljenje cest je prvo kot prvo potrebno imeti spluženo cesto in nato lahko tovornjaki posujejo sol po vozišču. Zato je vožnja med sneženjem ali pa v zgodnjih jutranjih urah, ko je snežilo celo noč, lahko zelo nevarna. Še posebej nevarno je v zgodnjih oziroma poznih urah, saj je zmanjšana vidljivost v kombinaciji s spolzkim voziščem lahko zelo nevarna.

V primeru, da vaša dnevna prevozna cesta vodi čez gozd ali pa hribovito cesto, ki je samo eno pasovna, bo mogoče celo potrebno opremiti gume s snežnimi verigami, saj brez njih bodo tudi najboljše zimske gume obtičale v snegu. Plugi včasih ne morejo splužiti zožene ceste, kajti lahko pride do tega, da sama širina vozišča ne podpira pluga oziroma tovornjaka in zato ne morejo splužiti ceste.

Vozila morajo biti pozimi obvezno opremljena z zimskimi gumami, saj v primeru, da je vozilo opremljeno z letnimi gumami, je večja verjetnost, da bo vozilo zdrsnilo s ceste. Zimske gume so narejene s posebnimi režami, ki spodrivajo sneg izpod gume, medtem ko so pa pri letnih guma reže zelo majhne, saj so bolj namenjene odtoku deževnice.

zasnežena cesta

Po zakonu mora vsako vozilo biti opremljeno z zimskimi gumami od 15. novembra do 15. marca. V zimskem letnem času lahko zaradi snega zaprejo ceste, bodisi zaradi padlega drevesa ali pa zaradi morebitne nesreče, zato je dobro v času hudih padavin biti pozoren na objave prometnega obveščevalnega servisa. Pozimi veliko nevarnost predstavlja tudi veter. Veter in sneg lahko zlahka podreta katerokoli drevje, ki je blizu vozišča.

Takšni dogodki lahko povzročijo izgubo elektrike, vodovoda ali pa zaporo ceste. V zadnjih letih so taki dogodki povzročili več milijonov škode. Temu lahko sledite preko radija ali pa preko posebnih spletnih strani, ki spremljajo vse dogodke na cestah.

Bodite obveščeni, da ne boste sredi poti obtičali sredi prometa zaradi nepredvidljivega dogodka. Pozimi so možne tudi poplave, saj ko se led in sneg stopita vsa voda, ki je bila zmrznjena čez zimo, odteče v podtalnice in reke. Zato so ceste, ki so na nizki nadmorski višini zelo izpostavljene poplavljanju. Še posebej so ogrožene ceste, ki so zgrajene poleg rek, na močvirnatem območju ali pa blizu naravnih jezer.